tiistai 9. joulukuuta 2014

Luukku 9



Tänään, 9.12. vietetään suomalaisen kalenterin mukaan Annan päivää. Annan lisäksi nimipäiväänsä viettävät Anne, Anni, Anu, Anneli, Annikki, Annika ja Annukka. Entisajan suomalaiset viettivät Annan päivää merkkipäivänä, jolloin perinteisesti aloitettiin tärkeimmät jouluaskareet, eli leivonnaisten teko, suursiivous ja jouluoluen pano. Annan päivää on vietetty aiemmin 15.12, mutta vuodesta 1708 se siirrettiin virallisesti päivämäärään 9.12.

Annan päivään liittyvät muun muassa seuraavanlaiset sanonnat: "Annana oluet pannaan, jouluna joukolla juodaan" ja "On yötä yökötellä Annan päivän aikana, siilon russakatkin saa rommiryypyn." Aikavälin Annasta Tuomaaseen (21.12.) sanottiin olevan aikaa, jolloin talvinen yö ja pimeä aika ovat pisimmillään. Vanhan kansan uskomuksen mukaan auringon näkeminen vaikka yhtenä päivänä tuona aikana tiesi heinäkuussa viikon poutaa.

Tänään Annan päivän kunniaksi on tarkoitus tehdä Annan päivän kakku. Tämä resepti on kotoisin eräästä joulukirjasta, joka on ollut lapsuuskotini kirjahyllyssä niin kauan kuin muistan. Olen aina halunnut tehdä juuri samanlaisen kakun kuin kyseisen kirjan sivuilla on, ja nyt on viimein sen aika.


Annan päivän kakku

Tarvitset:

100 g voita tai margariinia
2 munaa
2 1/4 dl sokeria (itse laitoin 2 dl)
1,5 dl kermaviiliä (laitoin koko tölkin eli 200 g)
1,5 tl inkivääriä
1,5 tl neilikkaa (n. 1 tl)
2 tl kanelia
2 3/4 dl vehnäjauhoja (itse laitoin 2,5 dl)
1 tl soodaa tai 2 tl leivinjauhetta

Kuorrutus:

2 munanvalkuaista
2,5 dl sokeria
3 rkl vettä

Tai: tavallista kermavaahtoa

Resepti:

1. Voitele ja korppujauhota vuoka, joka on tilavuudeltaan n. 1,5 litraa. Itse käytin reippaan kokoista silikonivuokaa, mutta pienempikin olisi riittänyt.


2. Sulata rasva ja anna sen jäähtyä.
3. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää kermaviili, rasva, mausteet ja toisiinsa sekoitetut jauhot ja sooda/leivinjauhe.


4. Kippaa koko satsi vuokaan.
5. Paista kakku 200 asteisessa uunissa n. 35-45 min.


6. Vatkaa kuorrutukseen käytettävät valkuaiset kovaksi vaahdoksi.
7. Keitä vettä ja sokeria noin kymmenen minuuttia, kunnes se on kiehahtanut ja on "lankailevaa." Ei kannata testata lankailevuutta sormilla, sillä sokeri on tulikuumaa.
8. Kaada kuuma sokeriliemi valkuaisten joukkoon koko ajan vatkaten. Vatkaa kunnes kuorrutus on jäähtynyt.


9. Kippaa kuorrutus kakun päälle. Koristele kakku esimerkiksi viinimarjoilla.
10. Voilá: kakkusi on valmis.



Lähteet:
http://www.saunalahti.fi/hirvela/historismi_sivut/kalenterisivu2.html
http://www.taivaannaula.org/suomenusko/suomenuskon-pyhat/annan-paiva/
http://www.kirjastovirma.net/muhos/sananparsia/merkkipaivat_ja_tulevat_saat

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti