keskiviikko 24. joulukuuta 2014

Luukku 24 Hyvää Joulua

Kiitos lukijoillemme kuluneesta vuodesta ja kalenterimme seuraamisesta. Viimeisessä luukussamme kerromme kaikki omista joulupeinteistämme.

Sanna:
Aamulla herään suht aikaisin ylös ja ensimmäiseksi herätessäni haistan kinkun tuoksun. Menen täkin ja tyynyn kanssa katsomaan joulun ohjelmia olkkariin ja yleensä nukahdan siihen uudestaan. Vähitellen maistellaan kinkkua, joka on lämpimänä ehdottomasti parasta ja katsotaan televisiosta joulurauhan julistus ja lumiukko, sekä uusimpana lumikoira. Syömme myös joulupuuroa ja sekahedelmäsoppaa. Tämän jälkeen alamme valmistautua joulukirkkoon, jossa käyminen on meidän perheessämme perinne.

Kirkon jälkeen käymme sytyttämässä kynttilät isovanhempieni haudoille. Kotiin päästyämme alamme vähitellen tekemään isolla porukalla jouluruokaa ja minun tehtävänäni on perinteisesti jälkiruuan valmistus. Noin neljän aikaan päivällä syömme ensimmäisen jouluruuan kotonani, minkä jälkeen laitamme tiskit. Tämän jälkeen tupaan ilmestyy joulupukin punainen säkki, ja jaamme joululahjat. Lahjojen jälkeen jatkamme kohta matkaa poikaystävän kanssa hänen kotiinsa, johon on vain parinkymmenen minuutin matka. Poikaystävän perheessä on tapana viettää jouluaattoa isolla sakilla, jolloin tupa on täynnä tätejä, setiä, isovanhempia ja serkkuja aina Sveitsistä asti.

Jouluruuista ehdoton lempparini on ollut pienestä asti lanttulaatikko, mutta myös porkkanalaatikko ja äidin tekemä joulusalaatti ovat vallan mainiota. Poikaystävän kotona taas tykkään erilaisista kalaruuista (paitsi lipeäkalan makua en ole koskaan erityisemmin oppinut ymmärtämään). Ruuan jälkeen soi ovikello ja paikalle saapuu joulupukki, joka jakaa lahjat. Tämän jälkeen vietämme vain rentoa iltaa jomman kumman kotona, valvomme myöhään, syömme suklaata, luemme kirjoja, katsomme elokuvia tai pelaamme pelejä. Joulu on <3

Eekoo:
 Jouluaatto alkaa maukkaalla riisipuurolla, jonka päälle tulee kanelia ja sokeria. Puuroa syödessä on hyvä katsoa aamulla Joulupukin Kuumaalinjaa tai muita jouluisia lastenohjelmia. Lumiukko ja Joulurauhan julistus kuuluvat myös jouluaattoon, paitsi jos kyseiset ohjelmat ovat päällekkäin, niin sitten katsomme vain Joulurauhan julistuksen. Jonain vuonna mielestäni näin onkin tapahtunut.

Joulurauhan julistamisen jälkeen isä tuo joulukuusen sisään. Hän ei halua tuoda kuusta aiemmin sisälle, koska vanhan suomalaisen perinteen mukaan kuusi tuotiin vasta aattona. Minä ja pikkuveljeni haemme vintiltä joulukuusen koristeet ja koristelemme kuusen (tai minä sen yleensä koristelen, pikkuveli laittaa vain tähden). Äitini rakastaa ulkovaloja, joten kuusen koristelun jälkeen minä tai veljeni menemme ulos sytyttämään lyhtyjä. Koska perheeni asuu Lapissa, ei meidän tarvitse arvuutella, onko joulu valkoinen tai ei.

Emme käy joulukirkossa. Jouluruoka syödään suunnilleen iltaseitsemän aikana. Aloitamme sen valmistelun noin neljän tai kolmen aikana. Minun tehtäväni on usein asetella salaatteja ja lisukkeita kauneimpiin astioihin, mitä talostamme löytyy. Usein pöydässämme on useita jouluruuansyöjiä, koska perheeni on aika iso, muttei tänä vuonna. Isosiskoni ja veljeni ovat molemmat omien perheidensä luona. Nipistän yleensä jouluruuan valmistuksesta kissalleni nokareen kermaa ja koirakin saa jotain tavallista parempaa. Joulu on eläimilläkin <3. Asetamme myös ihmisillekkin naposteltavaa, sillä keittiöstä löytyy joka jouluna juustotarjotin, jossa on pipareita, erilaisia juustoja ja suolakeksejä, seikä viinirypäleitä. Ruuan jälkeen jaamme ja avaamme lahjat, ja parina jouluna jopa itse  Joulupukki on käynyt luonamme, vaikka hänellä onkin kiireitä muiden kilttien lasten kanssa. Jouluaaton illan vietämme usein lahjoistamme nauttien. Tapanani on ottaa lahjaksi saamani konvehtirasia ja kirja, ja mennä nauttimaan suklaasta ja kirjallisuudesta sängylleni. Joulua ei tule, ilman kirjalahjaa ja konvehtia. <3

Niina:
Jouluperinteeni ovat muttuneet aikojen saatossa. Pienenä aatto alkoi kuusen hakemisella. Menimme isän kanssa metsään valitsemaan sopivaa puuta. Kun puu oli sulanut kylpyhuoneessa se koristeltiin. Katsoin Joulupukin kuumaalinjaa ja Lumiukkoa. Käytiin ruokapöytään joulupuurolle. Veimme haudoille kynttilöitä. Illalla saunan jälkeen tuli Joulupukki ja avattiin kahjat. Nyt aikuisena ainoana perinteenäni on ollut matkustaa joulun ajaksi niin oman perheeni kuin myös mieheni perheen luo. Rentoudumme ja rauhoitumme, syömme hyvin ja vaihdamme lahjoja. Minä pidän joulua perheen yhteisen ajan viettämisen juhlana, johon ei kuulu hössöttämistä tai esittämistä.


Haluamme kaikki toivottaa lukijoillemme ja piiriläisillemme Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta vuotta!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti