maanantai 8. joulukuuta 2014

Luukku 8

Aloitetaan tämän päivän luukku tutustumalla hieman Jean Sibeliukseen muttei hänen musiikkiinsa vaan muuten vaan mielenkiintoiseen faktaan hänessä: kuuluisan muusikkomme ristimänimihän ei ollut Janne eikä edes Jean, vaan alunperin sävelniekka tunnettiin nimillä Johan Christian Julius Sibelius. Janneksi poikaa alettiin kutsua Sibeliuksen sedän mukaan ja myöhemmin käyttäessään sedältään perittyjä käyntikortteja, vakiintui nimi Jean (tuohon aikaan useat nimet kirjoitettiin ranskalaisittain). "Jean Janne" Johan Christian Julius Sibelius. Varsinainen nimihirviö, mutta tämä suuri nimisotku saa minut tuntemaan eräänlaista sympatiaa Sibeliusta kohtaan, sillä onhan minullakin tiettyjä nimenvaihtotoiveita.

Tarkempaan kuvaukseen Sibeliuksesta en henkilönä, enkä muusikkona ala, sillä internetistä löytyy paljon kattavampi, uskottavampi ja monipuolisempi tietosivusto Sibeliuksesta, kuin se mitä itse ikinä voisin hänestä kirjoittaa. Kehotan lukijaa tutustumaan mielenkiintoisiin kohtiin itse sivustolla  http://www.sibelius.fi/suomi/index.html. Linkkaan myös alle pari Sibeliuksen tuotosta, joista ainakin toinen on varmasti tuttu jokaiselle edes kerran itsenäisyyspäivän aikana telkkarin avanneelle suomalaiselle.

Toinen aihe, josta tahtoisin kertoa, on suomalainen musiikki, mutta jos saan olla sinulle rehellinen hyvä lukijani, en oikeastaan osaa kertoa suomalaisesta musiikista mitään. En osaa luetella tyypilliä piirteitä, paitsi että maassamme on hyvin voimakas tangokulttuuri ja tuotamme myös varsin kuunneltavaa heavymetallia. Suomalainen musiikki merkitsee minulle henkilökohtaisesti hyvin paljon, koska musiikinkuuntelijana arvostan eritysesti laulujen lyriikoita, mutta en silti osaa eritellä siitä mitään mainitsemisen arvoista. Suomalaista musiikkia on paljon, kaikenlaista, ja se voi myös ihan mukavasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti