torstai 18. joulukuuta 2014

Luukku 18Jouluun liittyy paljon mielenkiintoisia ja synkkiäkin uskomuksia tai taikoja. Tiesittekö, että vanhoina aikoina (ennen 1960-lukua nyt ainakin), ihmisiä kiellettiin menemästä kirkkoon jouluyönä? Jouluyönä vainajien uskottiin messuavan itse kirkossa, jolloin elävillä sieluilla ei ollut asiaa kirkkoon.

Osa nyt kertomistani taioista voivat olla ältöttäviä, enkä myöskään suosittele kaikkien taikojen kokeilua.

Glade jul by Viggo Johansen (1891)
Kuva: 
Wikimedia Commons
Monet uskomukset liittyivät kirkkoon


Kirkosta oli myös muuksi kuin vainajien ja elävien seurakuntahuoneeksi. Useimmat kirkkoon liittyvät taiat auttoivat mielenkiintoista kyllä, saamaan parempaa varastamisonnea.


Esimerkiksi näitä loitsuja saattoi Joulukirkkoon menijä tai sieltä tuleva, kokeilla:

Joulukirkosta tultuaan loitsijan tuli pyydystää musta kissa, tappaa ja nylkeä se, sekä keittää kissan luut puhtaiksi saunassa, katsoen samalla peiliin. Keitetyt luut laitettiin pussiin, ja luupussi mahdollisti haltialleen kaikki muut varkaudet, paitsi varastaminen talosta, jonka kynnyksen alla oli hevosenkenkä.

Kun joulukirkkoon kuljetti kassissa pääkallon ja katsoi saarnaa kallon silmien läpi (Kallon kai piti olla reilusti loitsijan päätä isompi, tai paloina) ja poltti saarnan jälkeen ruumiinrasvasta valmistettua kynttilää, saattoi loitsija muuttua näkymättömäksi.

Jos kirkosta onnistui varastamaan saarnastuolista kynttilän ja sulattamaan kynttilän, aukesivat lukot aina rosvolle itsestään.

Jos kirkkoreellä vetävä hevonen katsoi taakseen, ennusti se jonkun seurueen kuolevan pian. Jos taas joku reestä tipahti  kirkkomatkalla, pääsisi tipahtanut henkilö naimisiin.

Jouluaattoiltana tuli juosta kolme kertaa kirkon ympäri myötäpäivään.  Näin para eli haltija ilmestyi paikalle, toteuttaakseen kutsujansa toiveita.

Myös naimisiin pääsi oikein ennustuksin


Oli joulussa muitakin naimisiinmenoennustuksia, kuin edellinen reestä tippumaan. Oman sulhasensa saattoi nähdä jos esimerkiksi söi kolme (suolaista) muikkua pyrstöt ensin ennen maatamenoa, niin tuleva sulhanen tuli morsiammen unissa häntä juottamaan.


Myös hieman leikkimielisemmältä vaikuttava on ennustus, joka käskee morsiamen mennä pihalle rahvaan syödessä katsomaan ikkunasta syöjiä. Sulo löytyy syövien joukosta, mikä ei kyllä vaikuta hirveän epätodennäköiseltäkään.

Kotiaan saattoi suojata jouluna

Muistanette vielä ällön luupussin ja sen että luupussilta suojaudutaan laittamalla hevosenkenkä kynnyksen alle? Vielä pari niksiä suojaamaan kotejanne: 

Piirrä jouluna talon oven pihtipieleen risti, houkuttamaan onnea talolle.

Oven yläpuolelle voi kaivertaa ympyrän ja sen sisään ristin. Kuvio karkoittaa pahat henget, mutta voi suututtaa vuokraisännät.

Lähteet
http://www.tunturisusi.com/joulu/sananlaskut.htm

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti