perjantai 19. joulukuuta 2014

Luukku 19


Tässä luukussa on tarkoitus luoda katsaus Martta Wendelinin kauniisin, jouluisiin kuviin. 
Martta Wendelin (1893-1986) on suomalainen kuvataiteilija, joka on kuvittanut elämänsä aikana muun muassa satuja ja aapisia, postikortteja, koulujen opetustauluja sekä lehtien ja kirjojen kansia. Lisäksi hän on antanut kasvot useille tyttökirjasankareille, kuten esimerkiksi Mary Marckin henkilöhahmoille, sekä Anni Swanin Saralle ja Sarrille. Martta Wendelinin kerrotaan saaneen aikanaan opetusta Akseli Gallen-Kallelalta ja joulukortteja hän on piirtänyt yhteensä noin 650. 

Martta Wendelinin töissä näkyvät selvästi suomalaiskansalliset aiheet ja hänen kerrotaan olleen osaltaan muokkaamassa mielikuvaa perinteisestä suomalaisesta joulusta. Lisäksi hän kuvaa myös satumaisia elementtejä, kuten esimerkiksi tonttuja ja enkeleitä, tai pilvien päällä asuvia lapsia, jotka ripottelevat maan päälle lunta. Tyypillistä Wendelinin töissä ovat kauniit kesäiset ja talviset päivät, tunnelmakuvaukset, erilaiset asetelmat ja kirkassilmäiset lapset. 

Erityisesti hän kuvaa töissään mielestäni juuri lasten näkökulmaa ja lapsuutta. Vai mitä sanotte näistä jouluisista kuvista?Martta Wendelinin taidemuseo sijaitsee Tuusulassa taidekoti Erkkolassa. Museon peruskokoelmassa on näkyvissä 2000 Wendelinin työtä, sekä vaihtuvia näyttelyitä.

Kuvat: Sanna Koskela
Lähteet: http://fi.wikipedia.org/wiki/Martta_Wendelin
http://www.korttientalo.fi/mallisto/martta-wendelin/martta-wendelin-joulu/
http://www.kansallisbiografia.fi/kb/artikkeli/503/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti