keskiviikko 17. joulukuuta 2014

Luukku 17

    
Oulua kutsutaan muutaman muun lempinimen lisäksi myös tiernakaupungiksi ja vähän aikaa sitten paljastettiin kaupungin uusi tiernapoikapatsaskin, jonka on toteuttanut taiteilija Sanna Koivisto. Nyt onkin hyvä vähän selvittää pernteen taustoja.
        
Kuva: Lehtikuva / Marjo Sormunen

  
Tiernapoikien pohja on keskiaikaisissa kirkonmenoissa, joissa Raamatun kertomuksia esitettiin latinaa ymmärtämättömälle kansalle näytelminä. Kuten moni muukin, tämäkin tapa on saapunut Suomeen Ruotsin kautta. Oulussa tiernapoikia on kiertänyt talosta taloon ainakin 140 vuotta, mutta mainintoja vanhemmistakin havainnoista on. Ensimmäiset tiernapoikakilpailut pidettiin jo 1930-luvulla ja tapa on jatkunut tähän päivään asti. Oulu on nykyään ainoita kaupunkeja Suomessa, jossa juhla on edelleen voimissaan. Sitä on kuitenkin vietetty myös monissa kouluissa, mm. Kuopiota myöten. Nykyään tiernapoikaesitykset piristävät lähinnä pikkujouluissa, teeman vaihdellessa jopa Star Wars-mukaelmiin asti.
  
Oulun osallisuus tiernapoikaperinteen vakiintumisessa näkyy myös näytelmän sanoituksen murteessa, joka tulee esille mm. seuraavissa kohdissa: "lankeeman hänen etehensä polovillensa" sekä "Tähti se kulukeepi itäiseltä maalta". Osa erikoisista sanoista selittyy myös käännöksinä ruotsinkielestä, esim. tierna tulee ruotsin sanasta stjärnä, tähti. Kyseessä onkin siis tähtipojat, joka kuvaakin hyvin sitä, mistä perinteessä on kyse.
  
Klassisen kuvauksen mukaan tiernapojat ovat kiertävä, neljän pojan ryhmä, joka esittää pienimuotoisesti erään Jeesuksen syntymästä kertovan näytelmän, joka pohjaa Matteuksen evankeliumin itämaan viisaisiin miehiin sekä kuningas Herodeksen julistukseen tappaa kaikki pienet poikalapset. Pojat pukevat päällensä vaatteet, jotka kuvastavat heidän asemaansa kruunuineen miekoineen. Hahmot ovat kuningas Herodes, kasvot mustaksi maalannut Murjaanien kuningas. knihti (eli ritari, sotilas) ja mänkki, joka kantaa tähteä. Näyttelemisen lisäksi pojat laulavat muutamia tunnistettavia lauluja.  
  
  
Lähteet:
Wikipedia: Tiernapojat
Etelä-Suomen Sanomat: Oulu sai Tiernapojat -patsaan
Yle Elänä arkisto: Tiernapojat Oulussa 1979

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti