lauantai 13. joulukuuta 2014

Luukku 13

     

Lucian päivä on sekoitus satua ja todellisuutta

  
Lucian päivää vietetään 13.12. Kaikkein tunnetuin se on suomenruotsalaisessa juhlaperinteessä. Ja kouluissa. Ainakin itse olen aikoinaan ala-asteella ollut mukana koulumme Lucia-neitojen kulkueessa.
  
Pyhä Lucia, valontuoja, on pyhimys, jonka Italiasta kotoisin olevat syntylegendat ovat kaikkea muuta kuin valoisia. Yhdessä versiossa neitseellinen Lucia pakotetaan rakkautensa vuoksi prostituoiduksi, mutta pyhä henki täyttää hänet, Lopulta neito poltetaan roviolla. Toisessa hän menettää silmänsä. Tästä johtuen Luciaa on pidetty myös sokeiden pyhimyksenä. Lucian nimi muistuttaa latinan sanaa lux, valo. Suomalaistettuna versiona hänen nimensä voisikin olla Valotar.
  
Pohjoismaihin juhla rantautui keskiajalla. Suosituimmaksi juhla nousi kuitenkin Ruotsissa, josta se levisi Suomeenkin. Alunperin katolilaiseen kirkkoperinteeseen kuuluvaa pyhäpäivää ei nykyisin juhlita evankelisluterilaisessa kirkossa, mutta se löytyy kalenterista yhtenä joulun merkkipäivistä. Lucian päivänä voi myös leipoa Lucia-pullia.
  
Suomen Lucia neito valitaan joka vuosi. Puhtaan valkoisiin pukeutuneena hän käy kiertämässä ja tuomassa päässään kantamnsa kynttiläkruunun muodossa (viittaus sädekehään) valoa ja lämpöä niin lasten kuin vanhustenkin parissa sairaaloissa ja päiväkodeissa sekä tasavallan presidentin luona. Neidoksi valitun pääkieli on ruotsi ja hänellä tulee olla hyvä lauluääni. 
 
Viime vuoden Lucia Helsingin Tuomiokirkossa.
Kuva: Wikimedia Commons
 
Taivaalla tähtivyö
kirkkaana loistaa,
viestiä jouluyön
tuikkeensa toistaa.
Taivainen kirkkaus,
riemuisa julistus.
Kynttilät syttyy,

kynttilät syttyy!
Metsiin jo Pohjolan

vaipan luo hanki,
ja maa on valkean

verhonsa vanki.

Taivaisen hohteen tuo,

Lucia valon suo,

Pyhä Lucia,


Pyhä Lucia.


Kiteet luo helmivyön

valkoiseen kaapuun.

Kätköstä talviyön

luoksemme saapuu.
Lucia seppelpää,
juhlista hetki tää,
saavuthan luoksemme,

Pyhä Lucia.   

Lähteet: 
Wikipedia: Pyhä Lucia
Wikipedia: Lucian päivä
Suomen ev.lut. kirkko: Lucian päivä
Kaikkijulhlista.fi: Lucian päivä 13.12.
Yle keski-Suomi: Valonkeltainen Lucia-pulla karkottaa paholaisen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti